Πώς να παραμείνουμε υγιείς σε συνθήκες τηλεργασίας

Η τηλεργασία συνεχίζεται, καθώς πάνω από 50% του προσωπικού των εταιριών εργάζεται από το σπίτι.

Η παραμονή στο σπίτι οδηγεί συχνά το άτομο σε πλήξη που ακολουθείται συνήθως από μεγαλύτερη πρόσληψη τροφής και κατανάλωση υψηλότερων ποσοτήτων λιπών, υδατανθράκων και πρωτεϊνών. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της παραμονής στο σπίτι, η συνεχής ακρόαση ή ανάγνωση για την πανδημία χωρίς διάλειμμα μπορεί να είναι αγχωτική και το άγχος αυτό να ωθήσει το άτομο στην υπερκατανάλωση τροφής, αναζητώντας κυρίως ζαχαρούχα «ανακουφιστικά τρόφιμα».

Αυτή η επιθυμία για κατανάλωση ενός συγκεκριμένου είδους τροφής ορίζεται ως «λαχτάρα για φαγητό», η οποία είναι μια πολυδιάστατη έννοια που περιλαμβάνει την συναισθηματική επιθυμία (λαχτάρα για φαγητό), την συμπεριφορική αντίδραση (αναζήτηση φαγητού), την γνωστική αντίδραση (σκέψεις για φαγητό) αλλά και φυσιολογικές διαδικασίες (έκκριση περισσότερου σιέλου). Μάλιστα μια πρόσφατη έρευνα έδειξε πως υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα δυο φύλα, με τις γυναίκες να επιθυμούν περισσότερο το φαγητό κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Γιατί όμως οι άνθρωποι αποζητούν περισσότερο το φαγητό αυτή την περίοδο;

Η επιθυμία για υδατάνθρακες ενθαρρύνει την παραγωγή σεροτονίνης που με τη σειρά της έχει θετική επίδραση στη διάθεση. Κατά μία έννοια, τα πλούσια σε υδατάνθρακες τρόφιμα μπορούν να είναι ένας τρόπος αυτοθεραπείας κατά του στρες. Η επίδραση της επιθυμίας υδατανθράκων στη χαμηλή διάθεση είναι ανάλογη με τον γλυκαιμικό δείκτη των τροφίμων. Ωστόσο, δεν πρέπει να γίνεται καθημερινά αυξημένη κατανάλωση διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος ανάπτυξης παχυσαρκίας.

Όμως υπάρχει και ένας πιο ευεργετικός τρόπος παραγωγής σεροτονίνης.
Μα φυσικά η άσκηση, η οποία απελευθερώνει στο σώμα σεροτονίνη, ντοπαμίνη και προκαλεί έκκριση ενδοκρινών, γνωστές και ως «ορμόνες της ευτυχίας». Δεν χρειάζεται πολλή άσκηση για να αποκομίσουμε τα οφέλη της. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Βερμόντ, αρκούν 20 λεπτά προπόνησης για να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας έως και για τις επόμενες 12 ώρες!

Το άγχος που σχετίζεται με την καραντίνα οδηγεί επίσης σε διαταραχές του ύπνου που με τη σειρά τους επιδεινώνουν περαιτέρω το άγχος και αυξάνουν την πρόσληψη τροφής, προκαλώντας έτσι έναν επικίνδυνο φαύλο κύκλο. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να καταναλώνουμε τρόφιμα που περιέχουν ή προάγουν τη σύνθεση σεροτονίνης και μελατονίνης στο δείπνο: μία ποικιλία φυτικών ειδών, συμπεριλαμβανομένων ριζών, φύλλων, φρούτων και σπόρων όπως αμύγδαλα, μπανάνες, κεράσια και βρώμη, περιέχουν μελατονίνη και σεροτονίνη.

Αυτά τα τρόφιμα επίσης περιέχουν το αμινοξύ τρυπτοφάνη που είναι πρόδρομος της σεροτονίνης και της μελατονίνης και βοηθά στην ομαλοποίηση του κύκλου του ύπνου.

Τρυπτοφάνη επίσης περιέχουν οι πρωτεϊνικές τροφές, όπως το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μάλιστα, η τρυπτοφάνη εμπλέκεται και στη ρύθμιση του κορεσμού μέσω της σεροτονίνης που μειώνει την επιθυμία για πρόσληψη υδατανθράκων και λίπους. Πέρα από τις ιδιότητες που προκαλούν τον ύπνο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γιαούρτι, αυξάνουν τη φυσική δραστικότητα των κυτταροκτόνων κυττάρων και μειώνουν τον κίνδυνο αναπνευστικών λοιμώξεων.

Συμπερασματικά, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι σημαντικό να προσέχουμε τις διατροφικές μας συνήθειες, ακολουθώντας ένα υγιές και ισορροπημένο διατροφικό πλάνο που να περιέχει υψηλή ποσότητα ανόργανων συστατικών, αντιοξειδωτικών και βιταμινών και να συνδυάζεται με ημίωρη καθημερινή σωματική άσκηση.

Κοινοποίηση

Δείτε επίσης

Scroll to Top